Úvod

vegetable-face-alex-j-jefferies-spireinme1

Vítejte na stránkách věnovaných jídle, které by mělo léčit. Tuto myšlenku vyjádřil před staletími otec moderního lékařství Hippokratés a já se jí při svém vaření a přípravě jídla snažím držet.

Jaké by tedy mělo být jídlo, aby mělo schopnost léku? Na to je samozřejmě nekonečně mnoho pohledů a odpovědí a ta má je jen jednou z mnoha. Svůj přístup jsem si utvářel během mnoha let experimentování s vegetariánstvím, veganstvím, ale i s běžným stravováním.

V současné době jsem pevně přesvědčen o několika skutečnostech. Jednak o jednoznačném pozitivním účinku rostlinné stravy. Nicméně již nechápu rostlinnou stranu dogmaticky, jako v dobách, kdy jsem byl vegan. Spíš jsem přesvědčen, že většině lidí určitě prospěje, když podíl rostlinného jídla ve svém celkovém jídelníčku zvýší. Zda to bude nakonec 100 procent, nebo jen 60 je už na nich a také to bude věc jejich osobní postupné cesty.

Zároveň nejsem příznivcem pravidelného a vysokého příjmu kontroverzních potravin a surovin. Zde řadím klasickou sůl a cukr, bílou lepovou mouku, nefermentované mléčné výrobky a produkty z (nefermentované)  sóje. Dnes je možné bez problém použít jiné alternativy, jendoznačně zdravější a dle mého i chutnější. Samozřejmě, pokud se rozhodnete pro změnu, nebude to asi úplně zadarmo, bude vás to něco stát. Odměnou bude lepší vklad do budoucnosti a vašeho zdraví.

Musím samozřejmě zmínit pestrost a vyváženost jídelníčku. To je téma na samostatnou knihu a studijní obor. Já se snažím všechny potraviny, které jsou dostupné a dle mých informací a zkušeností příznivé do jídelníčku průběžně zařazovat. Snažím se ovšem jednat zároveň přirozeně a dle instinktů, tabulky obsahu minerálů a vitamínů příliš nestuduji.

V nesposlední žadě je u mne důležitý také způsob přípravy. Jídlo se snažím zbytečně dlouho tepelně neupravovat a nevařit. Ušetřím tím spoustu času, elektřiny a nejspíše i živin. Proto jsem si třeba upravil tradiční recepty indické a arabské kuchyně. V mém podání se doba přípravy z několika hodin často snížila na desítky minut.

A takové je ve zkratce mé vaření. Na tomto webu se krom receptů můžete podívat na občasné články s jednotlivými triky a nebo se dozvědět o další mé nabídce, která s vařením souvisí. Přednášky, kurzy a nabídku pohoštění.

Nechť je vaše jídlo vaším lékem

Ondřej Adámek