Obědový Boršč

borscborsc

Boršť pro mne není „jen polévka“. Považují ho za skvělý a plnohodnotný hlavní pokrm. Krom zeleniny do něj dávám cizrnu a dělám jej bez tomaty. Jsem přesvědčen, že v původním ruském či ukrajinském jídle před staletími pochopitelně rajčata nebyla :) Nicméně pro ty, kteří chuť rajčat milují, stačí přidat tomatu, protlak nebo čerstvá rajčata během přípravy.

 

INGREDIENCE

  • červená řepa
  • bílé zelí
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • pepř
  • bobkový list
  • jablečný ocet (bílý balsamikový)
  • přes noc namočená cizrna
  • olivový nebo lněný olej
  • pohanková nebo ovesná mouka
  • sůl

 

Zeleninu si pokrájíme na kostičky a kousky. Do hrnce dáme vařit vodu, do ní dáme bobkový list a postupně přihazujeme zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí.  Začneme řepou a cibulí a cizrnou, po pár minutách přidáme mrkev a po nějaké době zelí. Počkáme až je zelenina měkká a cizrna uvařená. Ve vodě pak rozmícháme mouku a zahustíme jí boršč. Chvilku povaříme a sundáme z plotny. Osolíme, dáme olej, čerstvě utřený česnek, ocet a pepř.

Pak servírujeme, třeba posypaný naťovou cibulkou, petrželkovou natí nebo pažitkou. Výborný je se žitným kváskovým chlebem.


Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Obědový Boršč”