Sečuánská směs

Secuan_nSecuan_n

Rostlinná varianta receptu, který využívá specifika pokrmů z čínské oblasti Sečuán (S’-čchuan). Je postavený na výrazné vůni sečuánského pepře, černých houbách Jidášovo Ucho a bílém zelí, které je součástí směsi. Zelenina je pak dochucena klasickou paletou asijských chutí – chilli, česnekem a sojovou omáčkou.

 

INGREDIENCE:

  • zelí
  • mrkev
  • houba jidášovo ucho
  • cibule
  • fermentovaná sojová omáčka
  • koření sečuánský pepř
  • česnek
  • melasa
  • kvalitní rostlinný olej – sezamový, olivový, lněný apod.
  • pšeničný nebo bramborový škrob

 

Namočíme si hrst černých hub do horké vody, tak půl hodinky před vařením. Až houby změknou, tak je nakrájíme na menší kousky. Také ostatí zeleninu pokrájíme na kousky či nudličky – zelí, mrkev, cibuli. Velice dobrá je ve směsi také cuketa nebo květák. Pokud nemáme sečuánský pepř namletý, rozdrtíme ho ve hmoždíři, nebo ho rozmixujeme či umeleme.

Do hrnce dáme trochu vodu a dovedeme k varu. Vhodíme cibuli, mrkev, zelí  a houby a necháme 5 minut dusit. Potom přidáme zbytek zeleniny (květák, cuketa ) a další 5 minutek dusíme. Pak zahustíme pšeničným nebo bramborovým škrobem a počkáme až vše trochu zhoustne (cca 3 minutky).

Vypneme plyn. Bez vaření pak přidáme sojovou omáčku, kvalitní olej, čerstvě utřený česnek a trochu melasy. Také dle chuti osolíme, ale pozor na to, že sojová omáčka je sama o sobě dost slaná. Milovníci pálivého pak mohou přidat chilli pastu nebo omáčku. Sečuánkého pepře stačí trochu, aroma je velice várazné.

Na obrázku je podávána s dlouhozrnnou rýží, která je obarvená trochou kurkumy.

Dobrou chuť :)


Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Sečuánská směs”